Kategorier
Okategoriserade

Undvik sladdkaos i hemmet

Vi är många som har dåliga samveten som växer i hörnen i form av sladdkaos. Det kan kännas som en omöjlighet att reda ut och försvårar städningen. Kan hända är det inte heller så säkert. Den här guiden hjälper dig få ordning på ditt sladdkaos. 

Red ut ditt sladdkaos

Du kan inte längre låta det vara utan måste faktiskt ta tag i det. Gör så att du kopplar ur allt ur sina väggkontakter. Om du även måste koppla ur sladdarna från dina maskiner så kan du hålla ordning genom att skriva nummer på frystejp och sätta på din maskin respektive på sladden. Koppla tillbaka alla sladdarna så att de ligger snyggt och prydligt. 

Rensa ut onödiga sladdar

Med största sannolikhet har du redan en låda med sladdar och laddare som inte längre har någon användning. Efter att ha kopplat ut och kopplat in dina apparater i TV-hörnan eller vid datorn gissar vi att du fått några till. Dessa kan du sälja på till exempel Blocket eller Tradera, ge bort eller ta till en återvinningscentral. 

Organisera dina sladdar

Du kan använda buntband eller kabelbindare för att binda ihop sladdarna så att de inte spretar lika mycket och sedan lägga ner hela paketet i en sladdosa. Sladdosorna är ofta dessutom brandsäkra vilket förhindrar elbrand. 

Vidare kan du investera i kabelkanaler som gör att de sladdar som löper längs dina väggar håller sig på plats. Laddsladdar organiseras bäst med kabelklämmor som du sätter fast på bord och bänkar. 

Extra viktig i hem med barn och djur

Att man städar undan sina sladdar är extra viktigt om man har barn eller djur hemma som gärna leker med det som de hittar. Djur och barn känner inte till riskerna med strömförande sladdar och måste därför hållas långt borta från den typen av saker. 

Kolla elsäkerheten

När du ändå är igång med sladdar och kablar kan du lika väl göra en översyn av resten av elektriciteten hemma. Anlita en elektriker i Stockholm som besiktigar dina fasta elinstallationer. Även om du bor i en relativt ny lägenhet eller villa kan de fasta elinstallationerna ses över av en utomstående part. Du kan också fråga elektrikern i fall det finns en jordfelsbrytare installerad annars rekommenderar vi att du installerar det omgående. Jordfelsbrytare slår ifrån om en trasig apparat kopplas in eller om strömmen går åt fel håll. Det är en bra livförsäkring att ha en jordfelsbrytare installerad.

På denna sida kan du hitta fler tips om elsäkerhet: https://www.elektrikerstockholm.nu/